Beneficis d'un sistema de gestió de la SST

La norma ISO 45004 aporta beneficis en donar un marc clar i estructurat per al monitoratge, mesurament, anàlisi i avaluació de la Seguretat i Salut en el Treball (SST). Entre les principals aportacions d’aquesta norma destaca:

  1. Millora contínua a SST. La ISO 45004 facilita implantar processos que promouen la millora contínua de la seguretat i salut en el treball. S’aconsegueix definint objectius, desenvolupant indicadors i avaluant-ne els resultats. Poden integrar-se a altres certificats, com ISO 9001, Ecovadis o SMETA.
  2. Compliment Normatiu. La norma ISO 45004 ajuda a complir els requisits legals i altres requisits aplicables a Seguretat i Salut en el Treball. Així es poden identificar i corregir ràpidament qualsevol incompliment.
  3. Reducció de Riscos. En enfocar-se en la identificació i avaluació de riscos, la ISO 45004 contribueix a la reducció d’incidents i accidents al lloc de treball. Millora la seguretat dels empleats i pot reduir els costos associats a lesions i malalties laborals.
  4. Fomenta la cultura de seguretat. Implantar la norma ISO 45004 involucra tots els nivells en la millora de la SST. Promou una cultura de seguretat, participació i responsabilitat compartida.
  5. Eficiència Operacional. ISO 45004 ajuda a optimitzar els seus processos de SST, cosa que pot portar a una major eficiència operativa ia una utilització més eficient dels recursos disponibles. Es pot integrar amb el certificat ISO 9001.

La norma ISO 45004 dóna un marc per seguir, mesurar i millorar contínuament el seu exercici a SST, contribuint a un entorn de treball més segur i saludable.

Requisits de la norma ISO 45004

La norma ISO 45004 estableix requisits per implantar processos eficaços de monitoratge, mesurament, anàlisi i avaluació a l’àmbit de la Seguretat i Salut en el Treball (SST). Els principals requisits de la norma ISO 45004:

  1. Establiment d’objectius i fites. Cal definir objectius i fites relacionats amb la SST. Els objectius han de ser específics, mesurables, assolibles, rellevants i limitats en el temps (SMART).
  2. Desenvolupament d’indicadors d’acompliment. ISO 45004 requereix indicadors de desenvolupament rellevants per a la SST. Poden ser de resultat (ex. taxa d’incidents) com de procés (ex nombre d’inspeccions realitzades). Han d’estar alineats amb els objectius estratègics, integrar-se al quadre de comandament i donar informació per a la presa de decisions.
  3. Monitorització i mesura. Inclou la recollida sistemàtica de dades sobre diversos aspectes de la SST, utilitzant mètodes com a auditories internes, inspeccions i vigilància tecnològica.
  4. Anàlisi i avaluació de dades. Heu d’analitzar i avaluar les dades per identificar tendències, patrons i àrees de millora. Aquesta anàlisi ajuda a entendre millor els factors que afecten la SST i prendre decisions informades.
  5. Revisió i retroalimentació. La norma ISO 45004 requereix la revisió i la retroalimentació contínua, revisant periòdicament el seu exercici a SST. Identifica els resultats dels seus processos, àrees de millora i accions correctives.
  6. Participació dels treballadors. La participació activa dels empleats en el procés de seguiment i avaluació és un requisit fonamental. Han d’estar involucrats en la identificació de riscos, la recollida de dades i la implementació de millores.
  7. Documentació i Registre.La norma requereix la documentació adequada de tots els processos, resultats i accions preses. La documentació assegura la transparència i facilita la revisió i auditoria del sistema de gestió de SST.