Qualitat de les platges, banderes i certificacions

ISO 13009 qualitat de les platges

Què implica la qualitat de les platges?

La qualitat de les platges fan que quan hi vas, tinguis ganes de tornar-hi. Cada vegada està més valorada, perquè:

 • L’usuari de la platja ha canviat i busca platges diferents, amb personalitat, dinàmiques, segures, capaces de generar una bona experiència i la interacció social.
 • La gestió de les platges és complexa perquè hi intervenen moltes administracions.
 • Hi ha una demanda de transparència i optimització de recursos que implicant noves estructures organitzatives a la gestió local implantant una gestió integral i integrada, ambientalment sostenible.
 • La qualitat de les platges implica satisfer als usuaris i grups d’interès.
 • Professionalització i lideratge
 • Millora continua dels serveis i de la qualitat.

Normalment visualitzem la qualitat de les platges perquè té certificats, reconeixements i banderes.

Què volen dir les banderes que hi ha a la platja?

Normalment quan anem a la platja veiem moltes banderes que indiquen la qualitat de les platges. Sabem què vol dir cada una d’elles?

 • Bandera Estat de la Mar sobre la idoneïtat del bany. Mesura l’estat del mar, no la qualitat de les platges. Es segueixen es criteris establerts per la Generalitat de Catalunya:
  • Bandera verda. Indica que les condicions per banyar-se són bones.
  • Bandera groga, per indicar precaució en banyar-se, ja sigui per nedar o bussejar.
  • Bandera vermella, significa que el bany està prohibit per a tothom, tant per nedar com per bussejar.
 • Bandera Blava. És el reconeixement de qualitat de les platges més conegut pels usuaris i turistes. Implica una auditoria anual. Allà es verifica el compliment dels requisits de la Bandera Blava, no valorant la millora continua de la platja. 
 • Bandera ISO. El certificat ISO 9001 (implica la gestió de la qualitat enfocada als processos de la platja) i el certificat ISO 14001 (Gestió medi ambiental) impliquen la millora continua dels serveis i de la gestió ambiental de les platges.
 • Bandera EMAS (Sistema d’Eco gestió i Auditoria) es el reconeixement més prestigiós de gestió ambiental obtingut després d’una auditoria independent anual i una inscripció a un registre europeu. Quan es vol obtenir la verificació EMAS, cal fer una Declaració Ambiental on consten els resultats de qualitat de les platges EMAS a més d’un resum de la seva gestió. Aquesta Declaració és un document públic, ja que l’EMAS implica una aposta per la comunicació i la transparència cap a l’opinió pública.
 • Bandera Q de Qualitat Turística, d’acord amb la norma ISO 13009. La “Q” implica una auditoria estricte sobre la qualitat de les platges. Té en compte tots els serveis que afecten als seus usuaris: serveis de neteja i recollida selectiva de residus, seguretat i salvament, informació, qualitat de les aigües i sorra, instal·lacions i equips, a més d’accessos i oci. La Q de Qualitat assegura als usuaris de la platja, la millor experiència turística possible.
 • Bandera SICTED. El distintiu de compromís de qualitat de les platges del Sistema Integral de Qualitat Turística en Destins (SICTED) acredita que el destí, incloses les platges tenen el nivell de qualitat a les platges requerit per millorar l’experiència i satisfacció del turista.

 

About Jordi Gabarró Sust 151 Articles
És consultor en sistemes de gestió a EmasConsultors, amb més de 20 anys d’experiència. Té àmplia experiència en tot tipus de sectors, destacant les platges i el turisme, tant a la gestió ambiental, qualitat com la responsabilitat social. EmasConsultors és una consultoria estratègica i de sistemes de gestió de qualitat, gestió ambiental, gestió de la seguretat i responsabilitat social.