Concepte del pla d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones
El pla d’igualtat d’oportunitats és un conjunt ordenat de mesures que tendeixen a aconseguir a l’empresa la igualtat, de tracte i d’oportunitats entre dones i homes així com eliminar la discriminació per raó de raça o sexe.
Els plans d’igualtat fixaran els objectius concrets d’igualtat per aconseguir les estratègies i pràctiques a adoptar per la seva consecució, així com l’establiment de sistemes eficaços de seguiment i avaluació dels objectius.
Per establir els objectius, els pla d’igualtat d’oportunitats té en compte entre altres coses, l’accés al treball, la classificació del professional, promoció i formació, retribucions, ordenació del temps de treball per afavorir la igualtat entre dones i homes, la conciliació laboral, personal i familiar, i prevenció de l’assetjament sexual i de l’assetjament per raó de sexe.
El Pla d’igualtat es pot integrar en un certificat ISO 9001 de qualitat o certificats de responsabilitat social (IQNet SR10 o Foretica SGE21).
Qui ha d'estar implicat al Pla d'Igualtat d'oportunitats?
Al Pla d’igualtat, cal que hi participi:
- Alta Direcció: La voluntat i impuls del pla d’igualtat, per exemple en aprovar objectius d’igualtat.
- Equips tècnics de RRHH: Integrar la igualtat als procediments habituals i que les accions siguin el més concretes possibles per afavorir la seva viabilitat i visibilitat dels seus resultats
- Representació legal de treballadors i treballadores: Cal que siguin protagonistes actius durant tot el procés. Cal que participi a les propostes, assessorament, formació, sensibilització, participació, identificació de necessitats i interessos. Treball en xarxa, animació a la formació i al foment de les bones pràctiques.
Poden formar part de la “Comissió d’Igualtat” creada a la pròpia empresa que inicia i executa el pla d’igualtat d’oportunitats. - Comitè Permanent d’Igualtat. El seu objectiu és crear un espai de diàleg i comunicació fluida per arribar a acords i consens per les dues parts. El Comitè es informat de tots els passos que es duen a terme en el desenvolupament del pla d’igualtat.
- Plantilla: Es el principal agent implicat al pla d’igualtat per aportar, per exemple, propostes, participació. No és un grup homogeni pel que els interessa analitzar la situació dels homes i de les dones de la forma més personalitzada possible.
Igualment convé conèixer la cultura general de l’empresa, els seus valors i la influència que té en l’igualat d’oportunitats per les dones a l’organització.
Els Sindicats tenen un gran paper, tant a la negociació com al desenvolupament posterior de les accions.
Per assegurar la participació del personal cal crear una estructura específica com ara les comissions permanents d’igualtat. - Persones expertes – Personal interno o consultores que aporten formació, assessorament i recolzament.
Cada agent implicat necessitarà una formació específica. La formació és bàsica a tots els nivells (de l’Equip Directiu fins a l’última persona compromesa amb l’organització).
Comunicació del Pla d'Igualtat d'Oportunitats
Informar i comunicar les accions i els canvis a favor de la igualtat entre dones i homes.
La imatge adquireix un valor destacat. El tractament de la comunicació i de la imatge que l’empresa projecta tant interna com externament, contribuirà a l’abast del bon funcionament del programa.
Més informació
- Ley Orgánica 3/2007, per la igualtat efectiva de dones i homes.
- Reial Decret 902/2020, d’igualtat retributiva entre dones i homes.
- Planes de igualdad – Gobierno de España