Com implicar-se amb l'Economia Circular i desenvolupament sostenible?
Totes les persones relacionades amb el desenvolupament i implementació de sistemes integrats de gestió, deuen a tenir una visió general de l’Economia Circular i desenvolupament sostenible. Les seves eines ajuden a afrontar i liderar noves iniciatives i projectes que permetin posicionar-se en el mercat com a empresa ambientalment responsable i orientada a la sostenibilitat.
L’economia circular i desenvolupament sostenible és un model econòmic. Cerca minimitzar el desaprofitament i maximitzar l’ús eficient dels recursos, promovent la reutilització, el reciclatge i la regeneració de materials. Encara que la norma ISO 9001 no està directament enfocada en l’economia circular, pot ajudar a millorar els seus processos i reduir el desaprofitament, la qual cosa indirectament dona suport als principis de l’economia circular.
Normes ISO vinculades amb l'economia circular
- Certificat ISO 14001 – Sistemes de gestió ambiental. Avalua l’impacte ambiental de productes i serveis des de l’extracció de recursos fins a la seva disposició final, promovent decisions que redueixin aquests impactes, alineant-se amb els principis de l’economia circular.
- ISO 14044 – Gestió ambiental — Avaluació del cicle de vida. Detalla els requisits i directrius específics per a dur a terme una avaluació del cicle de vida (LCA), que és fonamental per a l’economia circular. Ajuda a identificar àrees on poden reduir l’ús de recursos i minimitzar les deixalles.
- ISO 14006 – Ecodisseny. L’ecodisseny implica dissenyar productes tenint en compte tot el seu cicle de vida. És clau per a l’economia circular. Cerca minimitzar l’impacte ambiental des de la concepció fins a la disposició. Té en compte l’el informe de la petjada de carboni i GEI, segons ISO 14064.
- ODS – Objectius de Desenvolupament sostenible.
- ISO 20400 – Compres sostenibles. Incorpora criteris de sostenibilitat en les decisions de compres. Les compres sostenibles promouen l’adquisició de béns i serveis que contribueixin a l’economia circular, seleccionant materials que siguin reutilitzables, reciclables i minimitzant residus.
- ISO 22095 – Cadena de custòdia. Ajuda a rastrejar i verificar l’origen dels materials al llarg de la cadena de subministrament. Assegura que es compleixen amb els criteris de sostenibilitat i facilitant la reutilització i reciclatge de materials, un aspecte clau de l’economia circular.
ISO/TR 3730 – Guia tècnica sobre economia circular. Directrius específiques per a implementar pràctiques circulars en diverses indústries.