La norma ISO 22000 de Seguretat alimentària
La norma ISO 22000 de seguretat alimentària conté els requisits d’un “Sistema de Gestió de la Innocuïtat dels Aliments”. Facilita la seva implantació i certificació per qualsevol organització dins de la cadena alimentaria.
La norma es va crear l’any 2005. La ISO 22000 de seguretat alimentària garanteix la implantació de pràctiques correctes d’higiene i innocuïtat alimentària.
Les successives crisis alimentàries, el creixent volum de requisits legals exigits als productors i distribuïdors d’aliments, així com la necessitat de més confiança entre les diverses parts interessades a la cadena alimentària, aconsellaven una revisió de la norma de seguretat alimentària per la seva adequació als desafiaments actuals.
La nova ISO 22000 de Seguretat Alimentària
El Grup de Treball ISO/TC 34/SC 17/WG 8, a càrrec de la norma ISO 22000 de seguretat alimentària, s’ha proposat:
- Aclarir els conceptes clau, especialment els relatius a l’anàlisi de perills i punts de control crítics i els aspectes més rellevants dels programes de prerrequisits.
- Actualitzar les definicions fetes servir per la norma ISO 22000 de seguretat alimentària
- Simplificar la norma i fer-la més concisa, evitant un contingut massa prescriptiu.
- Assegurar una cobertura més gran per les pimes.
- Implementar a la norma ISO 22000 el nou format i estructura d’alt nivell (Annex SL) al que ‘estan adaptant la resta de normes de sistemes de gestió, com ara ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001 i altres, facilitant així la possibilitat d’integrar diversos sistemes de gestió sobre la base de requisits i principis comuns.
Està previst que la segona edició de la norma ISO 22000 de seguretat alimentària será publicada a finals del 2018.