màrqueting online i xarxes socials

Màrqueting omnicanal per vendre més

1. Màrqueting omnicanal.

Els compradors busquen els productes abans de comprar-lo a les botigues,  al telèfon mòbil, tauletes i portàtils comprovant-ne online sovint els preus. El resultat? Adéu a les tècniques tradicionals de màrqueting unidireccional i del màrqueting multicanal. Ha arribat la “venda omnicanal” i el màrqueting omnicanal.

Omni en llatí vol dir “tots”. Pels venedor “màrqueting omnicanal” suposa comunicar i harmonitzar la informació i l’experiència en tots els canals en els que està present. El màrqueting omnicanal implica integrar tot el back-end, de forma que el client pugui buscar un producte online a casa, demanar-lo des del seu telèfon o tableta i recollir-lo a una botiga o de camí cap al treball.

Podríem definir l’omnicanalitat com una estratègia de gestió del client en tot el cicle de vida de la seva relació amb l’empresa, on s’estableix una comunicació coherent i consistent pels diferents canals que el client vulgui fer servir per interactuar amb l’empresa, fonamentalment a botigues físiques (Retail), Internet, Mobile o el Contact Center.

La pime i les botigues petites també poden aprofitar el màrqueting omnicanal per millorar l’experiència del client , fidelitzar i augmentar les vendes gràcies a l’omnicanal.

2. Les claus d’una estratègia de màrqueting omnicanal.

Les claus d’una estratègia omnicanal son:

  • Col·locar el coneixement sobre el client al centre de l’estratègia. Cal aprofitar les dades recollides dels consumidors a través de la seva experiència a la web i també a la botiga física.
  • Cal conèixer i reconèixer al client adequadament. Paral·lelament, acompanyant aquesta transformació, la botiga física cal que evolucioni. El recorregut de compra a la botiga ha de tenir en compte la lògica omnicanal i els venedors han d’estar informats del que estan comercialitzant en temps real , amb l’objectiu de respondre a les expectatives d’un consumidor sobreinformat.
  • Disposa d’un sistema d’informació molt eficaç. Si un producte està indicat com a disponible a la web, també cal que ho estigui a la botiga. Sinó el consumidor no tardarà a fer-ho saber a les xarxes socials.

L’omnicanalitat es pot entendre com una evolució de l’estratègia de màrqueting multicanal.

3. Com implantar una estratègia omnicanal.

L’estratègia del màrqueting omnicanal, és accessible a aquelles empreses adaptades a les noves tecnologies i sempre d’acord amb el seu pla de màrqueting, vulguin implementar les estratègies comercials bàsiques del màrqueting omnicanal. Alguns exemples de les estratègies a implantar son:

  1. Comprar online, recollir a botiga. Aquesta funcionalitat és clau per eliminar un dels principals frens de la “compra online”. Aquesta funcionalitat es pot fer servir per les empreses per optimitzar la cadena de subministres i els marges.
  2. Històric de vendes. Cal donar als consumidors una visió general de les seves compres. Aquesta funcionalitat sovint està disponible a través de la web.
  3. Stocks de botiga actualitzats. Els clients han de poder accedir en qualsevol moment al stock que tenim a la botiga actualitzat en temps real. D’aquesta manera els interessats tindran una visió global de la disponibilitat dels articles.
  4. Factura digital. Els consumidors cal que tinguin accés a una còpia digital de les seves factures. Això permet tenir un històric de les compres. Pels més impacients, les empreses poden oferir el “self checkout”. 
  5. Política de devolució. La devolució d’una comanda no pot tenir limitacions diferents en funció del canal de venda.
  6. Punt de venda únic. Les compres fetes al punt de venda i les fetes al mòvil o web no haurien d’estar separades.