La gestió del coneixement a la nova ISO 9001

Què és la gestió del coneixement?

La gestió del coneixement (en anglès knowledge management) busca que cada col·laborador de l’empresa sàpiga el que l’altra coneix, amb l’objecte de millorar els resultats.

La gestió del coneixement preten de transferir el coneixement des de on es genera fins al lloc on es farà servir i implica el desenvolupament de les competències necessàries dins de les organitzacions per compartir-lo i fer-lo servir entre els seus membres, així com valorar-lo i assimilar-lo si es troba fora de l’organització.

La gestió del coneixement a la nova ISO 9001

A la nova norma ISO 9001:2015 hi ha un primer apropament a la gestió del coneixement, a partir de:

  • Determinar el coneixement necessari per l’eficàcia dels processos i aconseguir la conformitat dels productes i serveis gràcies a l’experiència. A la gestió del coneixement cal ressaltar coses com ara factors d’èxit i fracàs dels projectes, experiència del personal a les àrees d’activitat qualificada, propietat intel·lectual generada, etc.
  • Control sobre la subcontractació, inclosos els serveis que presta el subcontractat al client final, processos, o parts dels processos definits.
  • La comunicació com eina per millorar l’eficàcia del sistema de gestió. A la gestió del coneixement cal determinar quins son els canals més adequats al contingut de la informació, quins son els destinataris tant de la comunicació interna com externa i quin és el moment més adequat per fer arribar la informació amb eficàcia i eficiència. 
Gestió del coneixement a la nova ISO 9001:2015
Gestió del coneixement a la nova ISO 9001

A la gestió del coneixement i a la nova ISO 9001, l’eficàcia de la documentació del sistema de gestió és important. La ISO 9001:2015 no especifica la documentació requerida (procediments, manual, registres, etc.). La norma ISO 9001:2015 estableix que cal mantenir-se la “informació documentada” (independentment de si es tracta d’un suport paper o informàtic) que requereix la norma, i aquella que l’organització entengui com a necessària per executar amb eficàcia i eficiència els seus processos.

Links vinculats amb la gestió del coneixement.

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*